Работно време:
Пон - Пет: 9:00 - 18:00
Телефон:
+359 888 915 215
E-mail:
office@kostovpartners.bg

НОВИНИ

Конституционният съд отказа произнасяне срещу лобисткия закон за горивата.

Потребителски рейтинг: 2 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

 

Конституционният съд (КС) отказа да гледа искането на омбудсмана Мая Манолова срещу лобисткия закон за горивата с мотива, че омбудсманът няма правомощия да го сезира с правата на стопански субекти. Омбудсманът може да да иска контрол само върху закони, които пряко засягат права на гражданите, а в случая не е така, смята мнозинството в съда.

Интересното е, че против това определение на съда са гласували петима от общо дванайсетте конституционни съдии, сред които е и председателят на съда Борис Велчев, както и Мариана Карагьозова-Финкова, Филип Димитров, Павлина Панова и Атанас Семов.

Манолова сезира КС със закона за горивата (Закона за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход) в началото на януари, в разгара на поредния скандал около него в парламента и протестите на представителите на дребния бизнес в сектора, които обявиха, че новата уредба унищожава конкуренцията в интерес на едрия бизнес и ги обрича на фалит. Заради този закон две от големите бизнес организации в страната влязоха в индиректен сблъсък след като през януари Българската петролна и газова асоциация (БПГА) с председател Валентин Златев от "Лукойл България" напусна Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) с председател Кирил Домусчиев, заради подкрепата за отлагането на влизането му в сила. В крйна сметка в парламента взеха половинчато решение - отмениха част от текстовете за обезпеченията изисквани от дребния бизнес, а практическото действие на закона отложиха като дадоха шестмесечен срок за приемане на наредбата към него. Представители на дребния бизнес обаче обявиха, че ще продължават с протестите си. 

 

logo-footer_new.png
Пловдив
ул. Цоко Каблешков 10, ет.2
+359888915215
office@kostovpartners.bg
© 2024 Kostovpartners.bg. Всички права запазени. Уеб дизайн CreateDesigns